De Wetenschap Achter Vetverbranding
Voordat we beginnen met onze tips met je te delen, willen we even duidelijk maken dat lichaamsvet een belangrijke factor speelt in je gezondheid. Voor vrouwen is het aanbevolen om minstens een lichaamsvetpercentage van 10%-13% te hebben, en voor mannen 2%-5%. Dat is écht het minimum. Als je eronder zit, riskeer je serieuze gezondheidsproblemen zoals vitaminetekorten, verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en een verzwakt immuunsysteem. Wat men als een gezond lichaamsvetpercentage beschouwt is voor vrouwen 20%-35% en voor mannen 10%-24%, afhankelijk van de leeftijd. Als je daar boven zit, kan je overwegen om je lichaamsvetpercentage te verminderen.

Gespierde lichamen verbranden meer vet

Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat 10 weken weerstandstraining het aantal calorieën dat in rust wordt verbrand met 7% kan verhogen en het lichaamsvet met 1,8 kg kan verminderen. Calorieën verbranden terwijl je niets doet? Daar droomt iedereen van!

HIIT, cardio training die je écht laat zweten

High intensity interval training (HIIT) is een soort van training waarbij intensiteit stoten worden gecombineerd met korte rustperiodes om je hartslag op peil te houden. Je verbrandt meer calorieën in een kortere tijd dan andere vormen van cardio. Bovendien verhoogt het je vetverlies. Uit een onderzoek is gebleken dat je met HIIT tot 30% meer calorieën verbrandt dan met andere vormen van cardio gedurende dezelfde tijd.

Als HIIT niets voor jou is, kan je nog altijd andere soorten van cardiotrainingen doen. 20 tot 40 minuten per dag is ideaal om vet te verbranden en je metabolisme te versnellen.

Proteïne is meer dan een supplement

Proteïne vind je in super veel voedingsmiddelen. Het zit dus niet enkel in je post-workout shake. Het kan je eetlust remmen en lichaamsvet verbranden. En ja, ook visceraal vet. Volgens een onderzoek gepubliceerd door de National Library of Medicine helpt het eten van een eiwitrijk dieet je lichaam om je metabolisme te stimuleren en spiermassa te behouden.

Voorbeelden van eiwitrijke voedingsmiddelen zijn:

  • mager vlees; rundvlees, varkensvlees, lam
  • gevogelte; kip, kalkoen, eend
  • vis en zeevruchten; vis, garnalen, krab
  • zuivelproducten; melk, Griekse yoghurt, kaas
  • noten; amandelen, walnoten, hazelnoten